|
|
|
... visszaszorult. Itthoni fogyasztás most kezd fellendülni.
A hajdinából régebbi korokban leggyakrabban kását főztek. A legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.
A növény magját fogyasztják nyersen, pörkölve, egészben és liszt formájában. Lisztje azonban nem áll össze, ezért csak daraként, kásaként vag... |
2024-02-14 21:22:20 |
|
|
|
|
|
|
... bélbaktériumok elszaporodásában.
A cirok egy gluténmentes gabona, amely sokféle betegség kezelésében segíthet, úgymint lisztérzékenység, autizmus vagy irritábilisbél-szindróma. A hajdina mintegy kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz és a gazdag forrása a B-vitaminoknak.
Az árpának már az ókori Egyiptomban is nagy kultusza volt. Nyakláncot készítettek az ár... |
2024-01-25 22:22:31 |
|
|
|
|
|
|
... magnézium- és a cinktartalma, sokkal könnyebben emészthetőek a fehérjéi, továbbá a bélrendszert is tisztítja, így hasmenés esetén is érdemes fogyasztani.
Ahogy fentebb is írtuk, a hajdina gluténmentes, amiből kifolyólag lektint sem tartalmaz. Utóbbi egy olyan fehérje, ami a véráramba kerülve összekapcsolódik a vörös vérsejtekkel, aminek következtében sűrűbb lesz a vérünk ... |
2023-12-13 21:44:58 |
|
|
|
|
|
|
|
Gyógyító növények,ételek... |
2023-12-13 21:41:08 |
|
|
|
|
|
|
... gyulladásainak enyhítésére, a máj tisztítására és az epekiválasztás javítására. Az áfonyát csak őrölve és hőkezelés után szabad használni, ha a hasnyálmirigy-gyulladás akuttá válik.
Hajdina
Tekintettel arra, hogy a hasnyálmirigy-betegség esetén az orvosok javasolják az étrend szénhidrátrészének jelentős csökkentését, a hajdinalisztből készült ételek méltó hel... |
2023-08-22 06:34:43 |
|
|
|
|
|
|
... kókuszolaj, olajbogyó, szilárd zsírok és vaj
Gyümölcsök és zöldségek: frissen, fagyasztva, szárítva vagy konzervként
Gluténmentes gabonafélék és álgabonák: amarant, hajdina, kukorica, köles, quinoa, rizs, cirok, teff és vadrizs
Gyógynövények és fűszerek: minden friss és szárított gyógynövény és fűszernövény gluténmentes, és bőségesen fogyasztható... |
2023-01-09 23:20:12 |
|
|
|
|
|
|
... legjobb ételek az égő láb szindróma megelőzéséhez a magas magnézium-tartalmú ételek, például a zöld színű leveles zöldségek, az avokadó, a bab, a banán, az édesburgonya, a zabpehely és a hajdina.
Fogyasszunk egészséges zsírokat, mert ezek segítenek a vércukorszint egyensúlyozásában, illetve a gyulladások csökkentésében. A jó minőségű hidegen sajtolt olajok, valamint ola... |
2023-01-08 16:34:16 |
|
|
|
|
|
|
... szenved.
A hüvelyesek közül nyugodtan lehet enni mindenféle babot, lencsét és még csicseriborsót is. Teljes kiőrlésű gabonák, amelyeket nyugodt szívvel lehet fogyasztani: árpa, quinoa, hajdina, kuszkusz, zab. A diófélék sem tiltottak, beilleszthetjük az étrendünkbe a diót, a pisztáciát, a kesudiót, a mandulát és a mogyorót.
Ehetünk magvakat is mint chiamag, l... |
2022-12-28 22:59:49 |
|
|
|
|
|
|
... bélbaktériumok elszaporodásában.
A cirok egy gluténmentes gabona, amely sokféle betegség kezelésében segíthet, úgymint lisztérzékenység, autizmus vagy irritábilisbél-szindróma. A hajdina mintegy kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz és a gazdag forrása a B-vitaminoknak.
Az árpának már az ókori Egyiptomban is nagy kultusza volt. Nyakláncot készítettek az ár... |
2022-12-08 23:20:52 |
|
|
|
|
|
|
A fitonutriensekben gazdag hajdina csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
A hajdina egy táplálkozási erőműnek is tekinthető, ráadásul gluténmentes is, így azok is bátran fogyaszthatják, akik gluténérzékenységben szenvednek. A hajdina gazdag forrása az antiox... |
2022-11-23 19:37:07 |
|
|
|
|